marți, 17 mai 2011

Paine de casa

Timp de preparare:
Pregatire- 45 minute,
crescut aluatul - 1 ora si jumatate,
la cuptor - 1 ora.

Ingrediente pentru 3 paini:
1,4 kg de faina,
50 g drojdie,
1 lingurita de sare,
1 ligura de ulei pentru aluat si 2 liguri de ulei pentru uns tavile,
1 ligurita de zahar,
700 ml apa calduta (nu fierbinte!).

Preparare:
1. Amestecati faina, drojdia, sarea si 1 ligura de ulei, adaugand din cand in cand cate putina apa.
2. Framantati bine aluatul, cam 30 de minute, dupa care il lasati sa creasca intr-un loc calduros.
3. Dupa ce a crescut aluatul, il impartiti in 3 si intindeti fiecare bucata cu sucitorul, pana obtineti o foaie de grosime medie.Pe suprafata pe care lucrati intindeti putin ulei ca sa nu se lipeasca aluatul.
4. Rulati fiecare foaie de aluat pe dimensiunile tavii, o asezati in tava si apoi crestati painea cu un cutit pentru a evita ruperea ei atunci cand creste si se coace.
5. Lasati painea in tava inca aproximativ 15 minute, ca sa mai creasca. Intre timp incalziti cuptorul la pozitia 3.
6. Pregatiti intr-o cescuta un sos subtire din 3 lingurite de faina si apa. Acesta trebuie sa fie ca o smantana. Cu o pensula se ung painileinainte de a se introduce in cuptor si la jumatatea intervalului de copt, cand intoarceti tavile in cuptor.  Painile se vor rumeni mai frumos si vor fi mai moi.
7. Dati painea la cuptor (pozitia 3-4) aproximativ 45 de minute -1 ora sau pana se rumeneste.
Pofta mare!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu