marți, 17 mai 2011

Aluat foietaj

Timp de preparare: sub 60 minute

Ingrediente:
200 gr de margarina cu continut inalt de grasime
1 ou
1 cana apa calduta
2,5 pahare de faina ( 250 gr volumul paharului )
1 lingura mare de ulei
1 lingura de otet de masa
1 lingurita de zahar fara virf
1 lingurita de sare fara virf

Mod de preparare:
1. Pregatim o cana de 300 ml. Turnam in cana un ou de marime normala, o lingurita de zahar, o lingurita de sare, o lingura mare de ulei, o lingura de otet de masa. Tot continutul din cana il amestecam bine si-i turnam deasupra apa calduta, amestecind in continuu pina obtinem o solutie omogena.
2. Intr-un vas mare cernem 2,5 pahare de faina de calitate superioara. In mijlocul fainii facem o gaura si turnam tot continutul din cana. Luam o lingura si incepem sa amestecam, pina se imbiba toata apa in faina si apoi, cu mainile curate si calde, incepem sa framintam bine aluatul. Aluatul trebue sa devina neted la pipait, finut si putin moale. Lasam aluatul in vas sa se odihneasca bine, cel putin 20 minute.
 3. Separat pregatim margarina, care trebuie sa fie molcuta ( lasata in prealabil la temperatura camerei). Pentru o reusita sigura a retetei, margarina trebuie sa fie cu un continut mare de grasime sau se poate inlocui o parte din ea sau integral cu untura alba.
 4. Aluatul il impartim in 4 parti egale. Impartim margarina in 4 parti egale. O parte de aluat va fi uns cu o parte din margarina taiata.
5. Aluatul preparat il impartim in patru parti egale si margarina la fel in patru parti. Intindem aluatul . cam 30cmx40 cm .Luam o parte de margarina si ungem aluatul. Impaturim aluatul in doua . Ungem din nou cu margarina ramasa ,care o avem din prima bucata, si impaturim inca odata in doua .Mai repetam inca odata procedura. Obtinem o bucata de aluat in foi cam de 8cmx12cm .Repetam cu toate celelalte 3 parti ramase de aluat si 3 parti de margarina aceiasi procedura. Aceasta oiperatiune dureaza maximum 10.
5. Se pastreaza in congelator pana la utilizare. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu