duminică, 22 mai 2011

Paine de casa la tava

Timp de preparare: 3,5 ore
Complexitate: medie
Portii: Se obtin 2 paini de aproximativ 1 kg fiecare.

Ingrediente:
  • 1,2 kg faina
  • 60 - 70  g drojdie proaspata (cat un ou mai mare) sau 2 plicuri drohdie granule
  • 600 ml apa
  • 1 lingura zahar
  • 1 lingurita sare
  • 2 linguri ulei de masline (poate fi inlocuit si cu cel de floarea soarelui)
Mod de preparare:
  1. Maiaua - Drojdia se pune intr-un castron, se freaca cu zaharul si se lasa 2 - 3 minute pana se lichefieaza. Se maiadauga 1 lingura de apa si se amesteca cu 3 -4 linguri de faina pana se obtine un aluat moale. Se lasa la crescut 15 min.
  2. Aluatul - Intre timp se cerne 1 kg de faina intr-un castron inalt. Seface o gropita in mijloc si se adauga sarea. Se adauga maiaua crescuta si apa calduta. Se framanta pana se incorporeaza toata faina, rezultand un aluat tare. Se adauga cele 2 linguri de ulei si se framanta pana se incorporeaza. Se mai adauga putina faina si se framanata pana se incorporeaza. Se lasa la crescut circa 1 ora sau pana isi dubleaza volumul.
  3. Aluatul dospit se pune pe o planseta unsa cu ulei  si se imparte in 2 parti (aproximativ 1 kg de  aluat). Se ia fiecare parte de aluat si se intinde cu mana unsa cu ulei pana se obtine o foaie groasa de 1 cm, de latimea tavii. Se se ruleaza un sul de dimensiunea tavii si se cresteaza cu un cutit, ca sa nu se rupa aluatul la cresut sau copt. Se pune aluatul in tava unsa cu ulei ( eu folosesc si hartie pentru copt intrucat cuptorul nu se regleaza prea bine) si se lasa la crescut pana ajunge la marginea tavii.
  4. Se incinge cuptorul cu 1/2 ora inainte de a pune painea la copt.
  5. Inainte de a pune painea la cuptor se unge  cu un sos de faina cu apa (care are rolul de a fragezi crusta) obtinut astfel:  2 linguri de faina se amesteca cu putina apa si dupa ce se omogenizeaza se dilueaza pana se obtine consistenta de smantana subtire. Se da painea la cuptor la foc mediu. Dupa 15 minute, cand crusta devine usor galbuie,  se intorc tavile in cuptor, avand grija sa mai ungem odata painea cu sos de faina. Se lasa la copt in total cam 50 minute pana painea se rumeneste frumos. se poate incerca daca aluatul este copt folosind un pai de matura bine spalat si uscat pe care il introducem in aluat, iar daca ramane curat inseamna ca aluatul este copt.
  6. Dupa coacere se scot tavile si se pun la racit pe un fund de lemn, pe o parte a tavii. Dupa 1 ora se poate consuma. Se poate pastra cel putin 3 - 4 zile, in punga de plastic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu